Mihail Szergejevics Gorbacsov
ÁTALAKÍTÁS ÉS ÚJ GONDOLKODÁS ORSZÁGUNKNAK ÉS AZ EGÉSZ VILÁGNAK - idézetek - citations
Kiadó: Kossuth-Pallas  Budapest 1987. - Fordította: S. Nyirő József
                                                                                                                                                                                    
"A fegyverzetek felhalmozása, különösen a nukleáris rakétafegyverek felhalmozása egyre valószínűbbé teszi világháború kirobbanását.
Úgy tűnik, már mindenki egyetért azzal, hogy egy ilyen háborúban nem lesznek sem győztesek, sem legyőzöttek, mert nem lesznek túlélők sem. (7. o.)

Miután az emberiség belépett az atomkorszakba, amikor az atomenergiát katonai célokra használják fel, elvesztette a halhatatlanságot. Voltak háborúk eddig is, és szörnyű háborúk....De az emberi nem folytatása nem kérdőjeleződött meg. Ma viszont, ha kitör a nukleáris háború, minden élőt elsöpör a Föld színéről.
(129. o.)

Technikailag lehetővé vált a logikailag lehetetlen is, nevezetesen az emberiség többszöri megsemmisítése. A meglevő nukleáris arzenálok olyanok, hogy a Föld minden egyes lakójára jut egy töltet, amely képes elhamvasztani körülötte hatalmas területet. Ma egyetlen nukleáris tengeralattjáró a megsemmisítés olyan potenciálját hordozza, amely több második világháborúéval egyenlő. És ilyen tengeralattjáró sok tucat van.
(130. o.)

Egy globális nukleáris konfliktusban nem lennének sem győztesek, sem legyőzöttek, de elkerülhetetlenül elpusztul a világcivilizáció. Ez tulajdonképpen nem is háború a megszokott értelemben, hanem öngyilkosság. (132. o.)

...az egyetemes emberi érdekek előbbre valók az osztályérdekeknél. (137. o.)

...most, miután megjelent a tömeges - egyetemes! - irtásra alkalmas fegyver, objektív határa lett az osztálykonfrontációnak a nemzetközi színtéren: ez a határ az a veszély, hogy minden megsemmisül.
(138. o.)

...annyi fegyver halmozódott fel, hogy elegendő bevetni kis hányadát, és az emberiség nincs többé....
(141. o.)

A nukleáris fegyverek alapvetően a Szovjetunióban és az Egyesült Államokban összpontosulnak. Annak a mennyiségnek pedig, amivel ez a két ország rendelkezik, tíz százaléka - ugyan már! egy százaléka is elég ahhoz, hogy helyrehozhatatlan kár érje az egész bolygót és az egész emberi civilizációt. (218. o.)
"
LAUDATUR
INFOPHYSICS
MY POEMS
JULES LAFORGUE
LAUDATUR